Having refurbished our client’s coastal retreat on the same block, we were asked to complete a second project – transforming the existing tool shed into a retreat. Striking a balance between practicality, comfort and aesthetics, the client called for designated storage, working, and living areas.

On the ground level, our attractive and practical design incorporated storage space for tools, sports gear and accessories, a work bench and the space for two cars in an attached carport. Exposed raw materials teamed with industrial finishes continued throughout, with a timber-panelled staircase leading up to the first-floor and into the heart of the space. Echoing the way that the garage was made to feel welcoming, the upper area is warmed by timber accents and custom cabinetry. Carefully positioned windows invite the surrounding landscape inside.

The building has been beautifully crafted so that it can be opened out or closed up as desired. To achieve a relaxed feel, we combined the rawness of materials like concrete and natural timber with more contemporary choices of perspex and carpet tiles made from recycled materials. This created a homely yet sturdy vibe. There is a warmth and richness to the timber linings internally and externally. Due to the delicacy and fire-prone nature of the surrounding landscape, the design and construction of the studio needed to meet strict bushfire regulations. The timber windows and external cladding were selected to perform well under bushfire conditions.

What was once a neglected tool shed has now become an integral part of the rural landscape – a hidden retreat fit for work and play.

Shoreham Beach Studio

  • Year: 2015
  • Location: Shoreham VIC
  • Builder: PM&R Construction

Low Energy House
Collingwood Warehouse
Laneway House
Courtyard House
  • Category: Residential
  • Tags: