Asked to reinterpret this Spanish-Mission style house into a practical and visually entertaining family home, our design was centred upon a celebration of the home’s history and the client’s extensive art collection.

Mixing old and new

The home’s character was preserved through the rejuvenation of the exterior façade and the restoration of the home’s front rooms and their period features including raised cornices, decorative architraves and picture rails.
Our design remained particularly restrained in these spaces allowing the decorative pieces and dark-coloured furniture, contrasting with the white walls, to speak for themselves.

A collection of robot-themed sculptures provided particular inspiration for our approach to the home’s interior design features, encouraging the use of warm timbers in geometric shapes and angles.

While our approach to the extension’s interior design sought aesthetic value it was important that the features we used framed the more unique decorations of the client, with the timber panelled staircase acting as a gallery wall with shelves for ornaments and books.

Sustainability and green space

With our clients displaying a strong sense of environmental and sustainability awareness, sustainable design became a key aspect of the project, including the installation of double glazed, argon filled windows, extensive bulk insulation and insulated plasterboard.

It also became apparent that the family valued any green space as much as any built work and thus significant garden space was preserved and landscaped as part of the project. To preserve this outdoor space and support a vegetable patch, above ground water tanks were installed.

What was created in the extensive renovation of this unique building was a visually dynamic and practical family home in which the owners can live, breathe and grow in keeping with their character and artistic nature.

North Caulfield House

  • Year: 2012
  • Location: Caulfield North

Middle Park Terrace
Laneway House
Roseleigh Addition
Courtyard House