This renovation to an existing worker’s cottage in North Fitzroy was one of the first commissions to be completed by the office. There were many challenging features to this project – for instance the site was very long + very thin (42metres long x 4.5metres wide), the site is flanked by a laneway. Two courtyards created breaks in the long laneway facade. They separate old from new as well as allow light, natural ventilation and views to the interior of the house. The interior focus was on the careful connection of the new spaces to the existing. The dining room, living room and bedroom were treated as rooms (rather than open plan) and are of similar proportions to the existing rooms of the cottage.

Long Terrace

  • Year: 2005
  • Location: North Fitzroy

Laneway House
Courtyard House
North Caulfield House
Roseleigh Addition