Collingwood Warehouse

When walking around the inner-north of Melbourne, it isn’t uncommon to come across the occasional disused or abandoned warehouse. Often these warehouses are cleared to make way for new apartment complexes, and we see our industrial past begin to fade away.

At Di Mase Architects, creative re-use is a speciality of our practice. When we see some of these warehouses torn down, we can’t help but think of the missed opportunities or potential to create something unique, sustainable, truly Melbourne, and respectful of the area’s roots.

The Collingwood Warehouse project is a prime example of re-use in action and heritage being celebrated.

This is a unique residence, with character and personality expressed in a subtle way. The new residence co-exists in the warehouse shell – they are in a complementary relationship. The timber structure is expressed through the highlighting of the original beams + trusses, and the rationality of the aesthetic echoes the warehouse’s initial purpose. The design also supports the client’s extensive art collection, and the functional needs of a modern couple.

“An inner-city warehouse in Melbourne, Australia, has been transformed within into a modest but impressive residence where light, space, and function are the core of its striking design. As well as meeting the client’s demand for contemporary and comfortable living. Old charm and contemporary design sensitively unite in an outstanding sustainable refurbishment.”

Read the rest of Catherine Oelrichs’ review of our Collingwood Warehouse project here or check out Peter Sackett’s review in Houses

Our Projects
Matilda Bay Brewers' Canteen
Our Projects
Three Projects