Brunswick Street North

Brunswick Street North

Having bought a cottage five doors down from their first home, our clients for this project were looking to give the well-aged Victorian terrace an authentically Brunswick Street facelift.

With many of its original and charming period features well hidden by previous works, the house required major restoration. Externally, its walls needed underpinning, roofs needed replacement and windows needed rejuvenation. On the inside, existing mantelpieces needed restoration and iron and brickwork needed cleaning.

Like so many homes of the era, the rear of the house was a jumble of rooms that had been added periodically with no real cohesion, and without regard for maintaining the garden as a space to enjoy. It was not going to work in what was now going to be the home of a growing family. Our starting point was always going to be the removal of this confusion of rooms, replacing them with a new addition that would complement the period elegance of the original house.

Our creative process centred on three thematic ideas: the warmth of the local neighbourhood, the colours of the Australian landscape and the clean, white architecture of northern European countries.

Letting in the light

Our chosen palette of white walls provided a contrast with a rich green colour used in the older sections of the house. The use of long, thin decorative skylights illuminates the area over the stairs, while the inclusion of other windows and skylights ensures that light enters the house from a range of directions, the overall ambience reflecting the light levels and weather patterns of the outside world.

We also engaged a stained-glass manufacturer who showed us how their traditional craft could be given a modern interpretation. Light and colour sparkle on the white walls at the stairway. It is just a small feature, but it provides a delightful addition of colour on those occasions when sunlight strikes the tinted glass at just the right time.

Plenty of flexible space

So often in contemporary residential buildings there is a desire for lots of space that can be difficult to achieve in within the constraints of period homes. Here, however, the quality of the new space enriches the feeling of the house. Rooms in both in the old and new sections are generous, open and connected to each other.

Different parts of the house can be opened up and connected to each other for additional roominess, or they can be separated by partitions and doors to provide privacy when family members need it. The open stairwell and mezzanine provide a connection between the upstairs bedroom areas and the downstairs main living room spaces.

Details that matter

And then there are the details that we’ve used to keep things interesting. The positioning of brickwork, the choice of mortar colour, the shiny black mosaic tiles at the kitchen bench, the selection of stone, the hand-crafted timber door handle, the painted steel beam. All of these small details contribute to a series of moments that make the house a special place to enjoy.

Our Projects
St Kilda Refurbishment
Our Projects
Fitzroy Extension